Go to ...

Silversparren

Nordmarks nyhetsblad

SKA Nordmark är en religiöst och politiskt obunden riksförening för de som är intresserade av tidsperioden till 1600 e.kr. Vill du veta mer. Kontakta: kastellan@nordmark.org

RSS Feed

2020-02-19

Adventmys på Medeltida Odygdigt vis


Det här med advent är något vi i Norden mest förknippar med tända ljus, mys med glögg och lussekatter, kanske även en och annan julmarknad och vi förbereder oss för julen genom att (i alla fall i mitt fall) springa i affärer och leta julklappar.
I det tidiga kristna Sverige, i runda slängar runt 1000-talet, fick advent sin form av fyra veckor och dessa veckor var faktiskt inte alls någon mysig tid med julmust, glögg och lussekatter. Det var en fastetid, väldigt lik påskfastan, där man var återhållsam inte bara med kött och mjölk och ägg utan med mat generellt. Advent var också en stillhetens och vördnadens tid då oväsen och bullriga arbeten var att undvika och på grund av denna vördnaden och stillhetens tid så förbjöds faktiskt bröllop under advent.
Men, för den som nu bestämmer sig för att inte spendera hela december i fasta men kanske önskar en kväll i stillhet så kan lite enkel fastemat vara nog så värmande och god ändå när decembers isvindar slår emot rutan. Så här delar jag generöst med mig av recept på ett kryddat vin och några goda rostade bröd med honung och pinje nötter.
Kryddat vin var en vanlig ”förrätt” under medeltiden. Enligt dåtidens idéer om matsmältning så skulle just kryddat vin tillsammans med lite torra kex öppna magen och förbereda den för intag av mat. Idag har vi kvar kryddat vin i form av glögg och vad kan vara mer adventigt än det? Brödet påminner mycket om Fattiga Riddare, men är mycket mindre mäktiga och dessutom fettfria.
Rostat bröd med honung och pinjenötter
Antal: 2 pers
Ingredienser
1,5 dl honung
1 kryddmått malen ingefära
1 kryddmått kanel
1 kryddmått mald svartpeppar
4 stora och tjocka skivor bröd med kanten bortskuren
2 msk pinjenötter
Häll honung med kryddor i en kastrull och värm på låg värme så att honungen smälter. Låt det puttra ihop lite, men inte mer än max 2 minuter. Låt inte honungen koka så att den mörknar, då kan den kristallisera sig. Låt den kryddade honungen svalna något och rosta under tiden brödskivorna så de blir gyllene på båda sidor. Lägg brödskivorna på ett fat och häll över honungen och toppa med pinjenötterna. Vill man vara riktigt avancerad så kan man sticka ner pinjenötterna med toppen uppåt i brödet så att de ser ut som små spikmattor. Vill man vara ännu mer avancerad, så gör man stjärnmönster av pinjenötterna. Servera medan det fortfarande är varmt och ät med kniv och gaffel.
Varning för att man måste slicka tallrik och fingrar efteråt. Honung är gott, men kladdigt.
Hippocras – Kryddat vin
Vill du ha en alkoholfri version, använd druvsaft i stället för vin och lägg till en eller två teskedar rödvinsvinäger för lite syrlighet. Beroende på sötman av druvsaften, kan mängden socker minskas eller elimineras helt.
4 koppar vin
2 tsk powder douce
3 – 5 tsk socker
Häll vin, kryddor och socker i en kanna och rör tills sockret löst upp sig.
Smaka av med kryddor och socker i omgångar tills dess att du fått en smak som passar dig. Kan serveras varmt eller kallt precis som glögg.
Powder Douce – Medeltida kryddblandningDem som inte redan har ett eget bra recept på Powder Douce kan följa det här receptet. Fungerar utmärkt och är enkelt att göra. Jag uppmuntrar starkt till att experimentera med kryddorna så att du får en smak som passar just dig.
3 msk. ingefära
2 msk. socker
1 1/2 msk. kanel
1 tsk. kryddnejlika
1 tsk. muskot
Blanda alla kryddor i en burk. Skaka. Tadaaa! Du har just gjort powder douce.
Källor: Nordiska Museet, www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/adventMedieval Cookery, http://medievalcookery.com/recipes/A taste of History – 10 000 years of food in Britain. Författare: Peter Brears, Maggie Black, Gill Corbishley, Jane Renfrew och Jennifer Stead.
/Lady Agnes Odygt

Share