Go to ...

Silversparren

Nordmarks nyhetsblad

SKA Nordmark är en religiöst och politiskt obunden riksförening för de som är intresserade av tidsperioden till 1600 e.kr. Vill du veta mer. Kontakta: kastellan@nordmark.org

RSS Feed

2020-05-26

Norra Nordmarks Norrskensbard


Iden med att ha en tävling för att välja ut en bard för Norra Nordmark inspirerades av andra delar av SCA som jag har levt i. Furstendömet of the Mist, Kungadömena of the West & An Tir, dessutom flera baronier i vilka jag har bott igenom åren har alla haft en officiell ”bard”. Och jag tänkte att det skulle vara trevligt att han en här i de nordligaste delarna av Drachenwald. Men eftersom alla härader här i norr inte är så stora och vi i alla fall är vana att resa mellan varandras event tänkte jag att den barden skulle delas mellan alla de nordligaste häraden. Från sönder till norr: Gyllengran, Uma, Reengarda, Frostheim och den ännu i sina första steg till att formas, nya gruppen Jarnskogen.

Förra juli så tog jag på mig att vara autokrat för Frostheims Norrskensfest. Vårt årliga november event. Strax därefter slog det mig att detta event skulle vara det perfekta tillfället att hålla en bard-tävling på. Så jag frågade runt för att se om någon mer gillade idén och när jag bara hörde positiv respons beslöt jag att ge det ett försök. Jag började med att skriva på reglerna för vår tävling (löst inspirerade av de som jag sett på andra håll) och fick den översatta till svenska.

Strax därefter beslöt jag att eftersom de flesta barder som finns inom SCA har någon slags mantel som hör till ämbetet för att visa att de innehar detsamma. Så skulle vi också ha en sådan.

Inspirations länkar var bland annat: The cloak of the Bard of the Mists: http://sca.berkeley.edu/album/2005_11_12_-_Principality_of_the_Mists_-_Fall_Investiture/2005_11_12_-_0002_-_C01_Na_arah_bat_Avraham_becomes_the_new_Bard_of_the_Mists_Sm.jpg.0.html

The coat of the Bard of the West: http://history.westkingdom.org/Artifacts/Regalia/BardCoat.htm

Till formen av min mantel tog jag inspiration från en av de snyggast bevarade 1100-tals bitarna av klädedräkter jag någonsin skådat: http://www.songsouponsea.com/Promenade/coronation.jpg

Eftersom det event där vi skulle hålla vår första bard tävling är Norrskensfesten tyckte jag att ”Norrskensbard” skulle vara en fin titel för ämbetet. Och efter att ha satt den titeln var det lätt att besluta om motiven för manteln. Vi behöver Norrsken och vi behöver något som säger ”bard”.

För norrskenet frågade jag på Facebook om någon någonsin hade sett en beskrivning från av norrsken från vår SCA tidsrymd. Jag blev då pekad mot en bild från 1591 i Tyskland.

För bard delen i motivet valde jag en ”Schlüel fidel” från Martin Agricols bok från 1529 ”Musica Instrumentalis Deudschs”. Den råkar dessutom likna en nyckelharpa som ju fortfarande är väldigt populär inom svensk folkmusik.

När nu designen var klar började vi arbeta på manteln den 24 augusti 2015. 75 dagar senare, den 8 november, efter 210,3 timmars handsömnad och broderi av 21 personer var manteln klar och redo, med en hel vecka kvar till eventet. Jag vet att många andra barder har mantlar som är gjorda med maskinsömn. Men detta är Drachenwald och vi gör det bättre än så!

Den färdiga manteln hängde på väggen mitt på scenen i festsalen under hela eventet och inspirerade alla deltagare. Själva tävlingen var uppdelad under banketten som pågick hela lördagen. Tävlingen hade till en början ett större antal anmälda men fick några avhopp i sista stund på grund av sjukdom vilket gjorde att striden stod mellan fyra personer (Astrid, Gerdis av Bure, Kareina Talvi Tytär, och Torulf Blotulfsson) att tävla om rätten till titeln den första Norrskensbarden och rätten att bära Norrskensbards-manteln i ett år.

Den första banketträtten serverades kl. 11 och efter att alla hade blivit serverade började tävlingens första del. Varje deltagare framförde sitt historiskt dokumenterade stycke – en sång, poem, historia, musik av eget val från SCAs tidsperiod. Efter delmomentet fick alla åhörare gå fram till scenen och lägga sin silverböna (som de fått som site token) i den behållare som hade den bards namn man tyckt varit bäst denna runda.

Vid halv ett serverades den andra rätten följd av tävlingens andra moment: Ett stycke (sång, poem, historia, musik) inspirerad av vår tidsperiod. Åhörarna röstade därefter på sin favorit med den vita bönan.

Den tredje rätten serverades runt kl 14 & bjöd därefter på andra former av underhållning så att de tävlande kunde få vila lite. Det bjöds på mycket uppskattad musik av talangfulla nyckelharpe-spelare från Luleå Hembygdsgille.

Runt 15:30 serverades den fjärde rätten och efter den tredje rundan av tävlingen då deltagarna skulle skrivit något på temat: ”Norrsken och/eller Norra Nordmark”. Denna gång röstade åhörarna med den blå bönan.

Den femte rätten av banketten serverades runt kl. 17 och varje deltagare fick efter den rätten komma fram till scenen och dra tre ord från en hatt för att på endast en kvart skriva något utifrån dessa ord. Åhörarna fick sedan rösta med guldbönan.

Den sjätte och sista rätten av banketten serverades vid 18:30 och efter den kontrollräknades rösterna. Vinnaren utropades och pryddes med manteln.

De tävlande var mycket jämna. Alla vann varsin deltävling. Men vinnaren denna dag var Gerdis av Bure som både sjöng och spelade mer än ett instrument under dagens tävling. Hon kommer att göra ett strålande jobb med att främja de bardiska konsterna i norr. Gerdis kommer att fungera som representant för norra Nordmark när hon reser. Håll utkik efter henne på ett evenemang nära dig, och nästa år vore det roligt om du kom norrut för att besöka vår nya nordliga årliga tradition att tävla om vem som blir Norrskensbarden.

/Kareina Talvi Tytär

Share