Go to ...

Silversparren

Nordmarks nyhetsblad

SKA Nordmark är en religiöst och politiskt obunden riksförening för de som är intresserade av tidsperioden fram till 1600 e.kr.
Vill du veta mer. Kontakta: kastellan@nordmark.org

RSS Feed

2020-08-08

Drotsens ord i september


Då var ännu en underbar sommar slut och hösten är här med regn och svalare temperaturer som gör att man vill krypa upp i soffan med något av alla pysselprojekt man har inspirerats till under sommarens event.

Jag har haft en väldigt SCA-rik sommar med många campingevent.

Det började med en resa till Lilies War i närheten av Kansas City.

Detta är ett årligt “litet” krigsevent med mycket A&S kurser och aktiviteter. Siten är en avskild campingplats i en större state park där det finns utedass, varma duschar och en underbar sjö.

Det finns en rätt så stor marknadsyta med många försäljare och några matförsäljare så att man kan nöja sig med att bara fixa frukost själv vid tältet. Stämningen är väldigt lugn och avslappnad.

Dagliga krigscenarios är avancerat förberedda och även när det är 45 grader varmt så körs krigen som vanligt, men då bestämdes det att man skulle ställa in efterföljande pick-ups.

Lilies är känt för att ha väder, mycket väder. I år var det soligt och varmt och hög luftfuktighet hela tiden som att konstant vara i en bastu men vissa år får de rejäla stormar.
Sjön är flitigt besökt och vid vuxenstranden första dagen möttes vi av en massa folk i vattnet som hade ställt ut ett solskyddstak i drygt meterdjupt vatten och knutit fast en kanot som användes för att hålla kylbox med dricka och tomflaskor nära till hands. De hälsade oss välkomna genom att räcka fram flaskan med flickadricka!

Detta event kan jag verkligen rekommendera om man vill ha ett lugnt event och tål lite värme.

Efter en vecka på Lilies åkte vi vidare till SCA 50 års firande utanför Indianapolis.

Ett riktigt once-in-a-lifetime event med mycket föreningshistoria och häftiga tillställningar.

Fem av de ursprungliga deltagarna från första festen och turneringen var med och aktiva under eventet. Det fanns en helt fantastisk utställning med föreningens historia i de olika kungadömen och “Bayeux tapeten” över SCAs historia som har broderats av Lady Jadwiga Wlodzislawska från Middle Kingdom.

Hästar fick ta stort utrymme vid detta event med olika uppvisningar och tävlingar. Alla närvarande kungligheter paraderade ridandes runt lägret och in till avslutningsceremonin.
Jag passade på att gå på en meet-an-greet med SCA inc. styrelse för att höra vad som är på gång i organisationen där.

På väg hem från USA stannade vi till i Tyskland för att bevittna när Drottning Agnes och Kung Morales klev upp på Drachenwalds troner.

Och när man ändå är i närheten så måste man ju passa på att kolla på lite roliga museer, både Germanische Nationalmuseum i Nürnberg och fästningen Veste Coburg rekommenderas för att se både målningar och prylar.

Efter en vecka hemma så var det dags för nästa resa, båten till Finland och Cudgel. Ännu ett lugnt och avslappnat event som tack vare mycket regn döptes om till Mudgel. Nordmarks läger var placerat närmast sjön med fin utsikt över vattnet och därmed även längst ner i slänten och med mest uppsamling av vatten och lera men trots detta såg jag bara glada miner hos alla i närheten.

Nästa båtresa gick nyligen mot Gotland och Medeltidsveckan.

Det var kul att se så många Nordmarkare samlade på samma plats som njöt av stämningen och en massa aktiviteter.
Tältlägret var i år lite mer ihopträngt i norra delen av östergravar men trots farhågorna innan eventet så fanns det gott om plats. Stort tack till alla som hjälpte till inför och under veckan för att vi kunde ses där.

Nu åter till soffan och pysslandet. Jag har ett par landsknekt hotpants och en del italienskt som behöver sys klart och sen ska jag klura på cuir bouilli fodral till min nya resefeastgear.

/Isabetta del Verde, Nordmarks drots drots@nordmark.org

Share