Go to ...

Silversparren

Nordmarks nyhetsblad

SKA Nordmark är en religiöst och politiskt obunden riksförening för de som är intresserade av tidsperioden till 1600 e.kr. Vill du veta mer. Kontakta: kastellan@nordmark.org

RSS Feed

2020-02-26

Blivande krönikör


Som många andra i vår förening så började jag min bana som styring. Året var 2010 och jag hade nyss flyttat till Gotland.
Tyvärr blev min karriär i Styringheim mycket kortvarig och när jag sedan skulle börja betala min medlemsavgift igen efter ett par års uppehåll så blev det till Holmrike, trots att jag är mycket dålig på att vara aktiv i min hemförening.
6 stycken avgifter har sedan dess betalats in och på den tiden känns det som att det har hänt en hel massa grejer! Inte bara har min garderob utvecklats under tiden, men jag har även skaffat mig en stor mängd fantastiska vänner. Inte bara i Holmrike, utan från alla föreningar i Nordmark och även från mer långväga besökare från olika delar av den kända världen av SCA.
Jag hade nog aldrig trott, när jag satt på en filt och tittade på Storstyringkampen i Lojsta, att jag inom några år skulle ha vänner från flera europeiska länder och även från USA och Kanada! Men det är ju en av de stora fördelarna med vår hobby, att man får träffa och umgås med så många olika sorters människor som man kanske aldrig skulle tagit mod till sig och pratat med annars.
Tidigare har jag suttit i styrelsen för en renässansförening med fokus på de tyska landsknektarna i en mängd år, men förra året så insåg jag att det var dags att ge plats för lite nytt blod där och genom det få en chans att investera lite mer av min tid i SCA istället, för att se vart det kan bära av! Kort efter att jag tog det beslutet så hörde Ingrid Audardotter av sig och frågade om jag ville ta över krönikörämbetet efter henne, vilket då självklart blev ett erbjudande som jag inte kunde tacka nej till.Så tillsammans med henne kommer jag nu att provgöra ett par nummer av Silversparren innan jag helt tar över rodret!
I det mundana livet så studerar jag på Stockholms universitet där jag läser ett kandidatsprogram i Museer och kulturarv med historia som huvudämne och jobbar på universitetsbiblioteket på deltid. Så min förhoppnings är att få igång ett gäng artikelserier här i Silversparren och jag tänkte be dig som läser att redan nu fundera på vad du skulle vilja läsa och veta mer om! Kanske något i SCA som du inte riktigt förstått eller fått förklarat, eller kanske om mjölkning och ystning under 1400-tal.
Men jag hoppas också att du tar en funderare över vad du skulle kunna bidra med!
Kanske är du väldigt intresserad av ett ämne som du skulle vilja berätta om för andra, eller så kanske du har ett tips om en bok, film, resmål eller något annat kul som faller under vår tidsperiod och hobby. Inget är för stort eller litet.
/Gele Pechplumin, kronikorATnordmark.org

Share