Go to ...

Silversparren

Nordmarks nyhetsblad

SKA Nordmark är en religiöst och politiskt obunden riksförening för de som är intresserade av tidsperioden fram till 1600 e.kr.
Vill du veta mer. Kontakta: kastellan@nordmark.org

RSS Feed

2020-08-08

Resa över Östersjön fyra gånger på fyra dagar – en styrings äventyr österut


Efter en orolig natt då jag och de två andra styringarna Fenja och John legat sömnlösa, lyssnandes på stormen och väntande på besked om vårt skepp skulle kunna lämna hamn på morgonen kom vi i alla fall iväg på första etappen av vår resa mot kröningen och våra kusiner i Aarnimetsä. Väl ombord försåg jag mig snabbt med nödvändigt livselixir och mina reskamrater boade in sig och förberedde sig för överfarten som lovade rejäl sjögång. Så fort vårt skepp kom ut ur hemmahamnens trygga famn och satte fulla segel började hon rulla rejält på vågorna. Mången resenär nödgades att offra sin frukost till vågorna. Resan blev lång innan vi på darrande ben kunde gå över landgången för att spendera en dag i huvudstaden innan nästa skepp skulle avgå. Nu mötte vi upp kungen och kronprinsparet och hela armadan som äntrade skeppet för resan till Aarnimetsä. Vi räknade in åra trupper och njöt av denna betydligt lugnare överfart medan de tungt lastade packdrakarna sov under däck. Starka drycker intogs och många sömmade flitigt på kronprinsparets kröningskläder till våra medpassagerares förundran.

Väl i hamn i Åbo flockades vi likt gräshopporna i det gamla Egypten på ett inbjudande värdshus där vi raskt bredde ut oss över stora ytor och försåg oss med en rejäl frukost. Mätta och belåtna drog vi vidare till den gamla stadens gator för belevad konversation och än mer sömnad. Den blivande kungen skulle inte behöva äntra tronen naken eller i halvfärdiga kläder, detta var vi alla överens om. En stor marknad fann vi också som serverade stora mängder platt hällbröd överöst med kött och ost. Öl och cider inhandlades innan våra nu stånkande packdrakar vände nosen mot de aarnimetska snötyngda skogarna.

Våra vänner välkomnade oss varmt och visade oss till våra tilldelade sovkvarter där vi raskt bytte om för att sedan samla oss för hov så fort drottningen, som valt att resa med flygdrake istället för skepp, anlänt. Det hölls vackra tal och mången välförtjänt utmärkelse utdelades. Då er berättare här var trött efter den långa resan valde jag att snart, efter att ha försett kungen med mat, dryck och kvinnligt sällskap, uppsöka den hägrande sänghalmen efter en gnistrande kall promenad längs snötäckta stigar.

Då nästa dag grydde fylldes vår lilla timmerstuga med febril aktivitet då alla damer och de få herrarna skulle klä sig inför kröningshov. Det stretades med motsträvigt hår och letades i kappsäckar och kistor efter allt som en bör pryda sig med när statshändelser av sådan magnitud nalkas.

Tacksam över att få rida med på Meisterinne Katheryns drake genom snö och mörk skog tog jag mig upp till frukost och sedan kallades till hov. Och det var ett känslosamt avsked från kung Morales och drottning Agnes och mången tår syntes torkas ur ögonvrår. När sedan deras efterträdare William och Isabetta tågade in förbyttes stämningen till glädjefyllda hyllningar och en mycket ståtlig ceremoni med körsång på latin.

Smått tagen av allt detta fortsatte dagen med konst- och vetenskapstävling, förkämpeturnering i snö och iskyla, lunch, många möten och samtal och glada återseenden mellan långväga vänner.

När mörkret började falla kallades det återigen till hov för vårt nya kungapar. Även nu hölls vackra tal, mångas arbete lovordades och utmärkelser delades ut till mångas glädje och jubel. Efter hovet satte vi oss till bords beredda på en sedvanligt överdådig bankett enligt god aarnimetsiansk tradition men vi fick något mycket mer! In trädde två damer med fregatter med fulla segel på huvudet och berättade att de sänt ut sjökaptener på alla den kända världens hav för att finna nya råvaror och kryddor för att kunna servera en kunglig bankett. Varje kapten återvände med sina fynd och presenterade sedan de rätter som kommit därav. Det var en upplevelse som det kommer att berättas sagor om för många år framöver!

Morgonen kom sedan fortare än vi önskat och det var dags att sopa av snön från våra drakar och äntra resan hem. Dagen spenderades i Åbo med att gå visit och att uppsöka värdshus för att inta en rejäl måltid innan armadan äntrade skeppet som skulle föra oss tryggt och säkert hem till Nordmark. Och för oss styringar väntar nu den sista färden över Östersjön hem till den bästa av alla öar.

//Renike Tucher

Share