Go to ...

Silversparren

Nordmarks nyhetsblad

SKA Nordmark är en religiöst och politiskt obunden riksförening för de som är intresserade av tidsperioden till 1600 e.kr. Vill du veta mer. Kontakta: kastellan@nordmark.org

RSS Feed

2020-07-16

Kanel och saffranets historia


Så här i jultider använder vi moderna människor i Norden stora mängder kanel och saffran, dock mest i efterrätter och kaffebröd och så kanel till risgrynsgröten förstås. Både kanel och saffran har använts som kryddor i matlagningen här i Norden sen åtminstone 1200-talet och då inte bara i bakverk och söta rätter utan i stort sett i allt man kan tänka sig i matväg. Både kanel och saffran var dock kryddor som var ganska dyra under medeltiden. De används ändå flitigt i receptböckerna, men det är viktigt att komma ihåg när man läser recept på medeltida mat att kokböckerna för det mesta vänder sig till kockar för kungliga och adliga hov och banketter. Där snålades det inte då det gällde att imponera på sina fränder. Vanlig folk åt knappast saffran i maten och troligen inte heller särskilt mycket kanel heller.

För att läsa fortsättningen av Agnes Odygds kryddiga artikel, logga in på Nordmarks hemsida!

Share