Go to ...

Silversparren

Nordmarks nyhetsblad

SKA Nordmark är en religiöst och politiskt obunden riksförening för de som är intresserade av tidsperioden till 1600 e.kr. Vill du veta mer. Kontakta: kastellan@nordmark.org

RSS Feed

2020-02-25

Fursteparets januari-ord


Den här föreningen, vad är den? Det finns många saker att räkna upp och olika människor har sina helt egna personliga åsikter.

Hantverket, att få göra saker med händerna. Se sina alster växa fram till underbara kreationer eller totala vrak. Skapandet genom sömnad, kalligrafi, bryggning eller annat. Det finns så många saker att göra och så många kunniga människor, vilka delar med sig bara man frågar. Utövandet av kämpaleken, sången, matlagningen eller dansen mm är ytterligare tecken på att var och en kan skapa eller återskapa det den vill. Inom alla dessa olika områden har vi bara träffat folk som är villiga att dela med sig av sin kunskap och sin tid.

Detta är en av anledningarna till att det är så himla kul att dela drömmen. Den andra anledningen är det faktum att alla är välkomna som de är. På få ställen har vi sett det lika tydligt som i SCA.. Alla är välkomna oavsett hur nördiga eller kufiska de är. I drömmen vi delar kan var och en hitta på och vara en persona med ett heraldiskt vapen kan skaffa sig en devis.

Det kan vara som earl Wlfrics “Certa bonum certamen” (fight the good fight). Vilket ger en liten hint om vad han gillar i drömmen.

Furstinnan har i december fart runt lite på egen hand. Förutom fortsatta hjälpandet av nybörjares sömnad samt julfest i Gotvik har hon även förnöjsamt deltagit i Bryggargillets 10årsjubiléum i Gyllengran. Ögonen blev riktigt stora när stora metalldraken landade och det var metervis med SNÖ! Något som inte riktigt går att uppleva i sörlandet ännu.. Furstinnan var helt säker på att hon nyss varit uppe i sitt högst älskade Gyllengran och blev något snopen när det efter en del bastande kom fram till att det snart var 9 år sedan. Vi lovar dyrt och heligt att komma tillbaka oftare!
Avsmakningar gjordes och sedan några till. Efter hovet var det även en mycket trevlig tävling för lärlingar, gesäller och mästare. Countess Isabetta vann lärlingskategorin med ett fantastiskt gott portvin, Are gesäll och Sir Gilliam mästarklassen. Furstinnan blev mycket imponerad av samtliga (21?!) bidrag och det var en helt underbar helg.

Fursten har själv efter mycket funderande hittat något som gäller honom i högsta grad. Men som kanske också kan passa till fler. Ett ordspråk som passar både i drömmen och det mundana livet. Någon som säger att du duger som du är och att du är unik på ditt egna sätt.

”Man får vara som man är, när man inte blev som man skulle”

Det är var och en som bestämmer vad den själv är, och inte andras krav på vad de tycker att du borde vara eller göra. Med de orden i bakhuvudet kommer Fursten fortsätta försöka göra rätt. Men ändå göra fel och förhoppningsvis lära sig av misstagen.

För Drömmen i Nordmarks tjänst

Krake, Furste Ælfwynn, Furstinna

(För hela fursteparets ord, läs Silversparren PDF)

 

Share