Fursteparets januari-ord


Vi vill börja med att tacka alla de kämpar och konsorter som deltog i Furstetorneringen. Det är en stor ära för oss att på nytt axla Nordmarks vackra mantlar samt koronetter.

Inramningen gör så otroligt mycket. St Lars ruin i Visby är det häftigaste stället vi har slagits på, någonsin. Hela känslan blev lite mer i den miljön med alla vackert klädda SCAiter, sidenbanér som rörde sig i vinden, vackra stenväggar och värmande drycker. Torneringar har olika karaktär; ibland som en god Cava, en mustig röd Sangiovese eller till och med som en Guinness. Denna tornering, i den omgivningen, med den publiken, och det resultatet, var som en lätt kyld Dom Pérignon. Det kändes som en ren lyx att få vara med och delta.

Tack även till alla de som med gemensamma krafter skapade ett fantastiskt event! Detta kommer leva kvar i våra minnen länge.

En liten kontaktannons: Vill du hjälpa oss bli ännu bättre? Vi behöver folk som hjälper oss under eventen, hoven, härolderi mm. Vill du hjälpa oss med detta? Vi hjälper er med allt ni behöver veta så man behöver inte ha en massa erfarenhet.

Furstens fightingrapport: Fursteturnering 8 dec 2018 as 53 Visby, Lucia, st Lars ruin. Torneringen var en Double Round Robin följd av semi samt final. Åtta kämpar var anmälda till turneringen, men en kämpe var tvungen att lämna återbud så vi blev ojämnt antal. För att lösa situationen ställde sir Brendan upp som icke-destruktiv by-fighter. Tyvärr skadade han sig under första rundan, så i andra rundan fick varje kämpe stå över en bout. Det gav sju bouter i första rundan och sex i andra. Grundomgången följdes av semifinal, bäst av tre och final först till tre. För min del innefattade det sammanlagt 20 matcher.

Listen var kvadratisk, ca 5×5 meter, och underlaget var ganska vått grus. Jag upplevde det som stabilt och halkade inte så många gånger. Det var dock lite lerigt när man slogs från knä samt när man dog. Grundomgångens Round Robin hade ett högt tempo och jag hade förhållandevis korta matcher, med ett genomsnitt på 36 sek, där den kortaste var 12 sek och den längsta 1,03 min. Verkligen inte den fighting jag vill ha, men så blev det. Det handlar till stor del om att jag var överladdad, nervös och inte hade värmt upp tillräckligt. Är jag lite trött när jag börjar, slåss jag bättre.

I Grundomgången förlorade jag benet två gånger, båda gångerna till Erich Haane. När jag tappade benet i den andra matchen, fick jag kramp i höger vad. Det var en oönskad överraskning. Anledningen var troligtvis att jag var dåligt förberedd med för lite sömn och vätskeintag. Löste situationen genom ta fram benet ett litet tag, tills han tog det det igen.

Jag lyckades ta mig genom grundomgången med 12 vinster och en förlust. Förlusten kom mot Morales, som sedan blev finalmotståndare.

Tack vare ett av Nordmarks lejon, Elisabeth Gunnar, har jag nästan alla matcher på film, vilket underlättar möjligheten till analys och eftertanke.

Och nu till något helt annat (föreställ er att Fürsthinnan puttar bort Fürsthen från podiet i en otroligt teatral gest med händer upp i vädret.. eller nej.. ännu bättre.. MAMMABLICKEN! Ser allt att ni ler, så ni förstår vad som menas..)

Fighting i all ära, och självfallet, vi hade inte intagit dessa positioner igen om det inte vore för just fighting. Men fursteskapet handlar om så otroligt mycket mer. För vår del kommer vi även använda denna tiden, vår andra omgång på tronen, med att inspirera samt utmana Nordmarks underbara folk.

I varje nummer av Silversparren kommer en ny utmaning från oss till Nordmark. Man kan välja att anta eller ignorera utmaningen; men vi uppmanar alla att ta den till sig och fundera på vad just DU kan göra för att göra vårt furstendöme än bättre, lägga till den där extra tanken och glansen.

Utmaning 1: Det pågår just nu ett stort projekt i Drachenwald, denna omgång med Fürsthinnan som värd, med att få in 200 rekommendationer till sittande kronor innan Dubbelkriget 32 (24 maj 2019). I skrivande stund är den siffran 68. Man kan rekommendera till Drachenwald, Nordmark, Insulae Draconis, Aarnimetsä, Styringheim, Gotvik samt Knights Crossing. Vi gör inte skillnad på de olika utan fokus ligger på att faktiskt få in de namn som äras bör. Eventet hittar du här: https://www.facebook.com/events/1935285803256487/

Vad behöver man tänka på?

● Kolla in http://op.drachenwald.sca.org ○ Finns de listade där, är det något som saknas? ○ Tänk även på att kolla er egna OP! ○ Saknas några av era utmärkelser tar ni kontakt med Drachenwalds Schwarzdrachen på herald@drachenwald.sca.org Oftast behöver man skicka in foto på sin skrolla. Kom även ihåg att de av er som har godkända vapen kan skicka in dem för att få upp dem i ert OP samt på Drachenwald armorial

● När ni besöker event; skriv ned vilka ni ser som fångar er uppmärksamhet.. tänk även på att vi kan inte alla vara lika utåtriktade sociala slynglar som Fürstheparet..

● Under hovet; när de olika ordnarna bes komma fram eller ställa sig upp.. notera vilka som sitter ned. Tycker ni att de hör hemma bland resten? Gör då en liten notering och skicka in en rekommendation! ○ Det är många som varit med länge och alla tänker “klart hen har den utmärkelsen”.. Tänk inte så! Arenwald fick precis Silver Guard!

● Ni behöver faktiskt inte specificera vad för utmärkelse personen ska ha. Ni kan skriva i kommentaren “jag tycker den här personen är fantastisk pga den här anledningen men vet inte vilken utmärkelse som passar”. I vissa fall kanske personen inte platsar in i någon utmärkelse just då, en det samlar på för framtiden.

● Man måste inte ge uppmärksamhet bara genom utmärkelser ○ Om DU tycker att någon förgyller din upplevelse på ett event; säg det till dem

● Är det så att man vill skicka många rekommendationer på ett bräde kolla med aktuell krona om de är villiga att få rekommendationer via mail (man får mer än gärna maila Nordmark-rekommendationer direkt till furstinnan@nordmark.org )

● Om du vet med dig att du ska åka på ett event anmäl dig gärna så tidigt som möjligt för att ge oss och våra skrollmakare en sportslig chans! Det tar tid att skapa alla dessa vackra skrollor vi har ynnesten att dela ut till alla välförtjänta mottagare.

● DET ABSOLUT VIKTIGASTE
○ NAMN – Mundant namn och persona (inte bara persona)
○ HUR LÄNGE har personen varit medlem
○ VAR finns personen?
○ VARFÖR vill du rekommendera den här personen?
○ Vilka EVENEMANG kommer personen på framöver?
○ Förslag på SKROLLMAKARE om det finns

● Har ni några frågor tveka inte att kontakta oss eller andra i er närhet.

Med kärlek och glädje
Krake II, Fürsthe
Ælfwynn II, Fürsthinna