Fursteparets april-ord


Var hälsade allt folk av Nordmark. Våren och vaccinet närmar sig med stormsteg och Vi ser fram emot en tid där man åter får se varandra från topp till tå. I detta ämne har vår ädla Furste filosofe-rat och delar här med sig av sina tankar.

Det är värt att se ner på folk. Titta på deras skor nästa gång vi ses. Skor är en rolig del av vår miljö, inte enbart för hur de ser ut, utan också deras mode, det bakomliggande idealet och dess prak-tiska aspekt. Hur skon löser de olika kraven på väldigt många och spännande sätt. Jag minns första gången jag såg ett patinor användas. En kul och kärt minne. Jag slogs av hur genial enkelt men samtidigt kul sätt det löser problemet för bäraren att ha inne skor till gå en stund ute för att sedan var inne igen. Utan patinorna hade det varit drygare att lösa utelerans krav för att sen gå in i det ombonade huset. Vilket gjorde att jag skaffade ett par senare, för att just lösa den problematiken. Eller modenycken om om oxmulor och dess trubbiga tå. Man kan ju fundera på om det beror på enklare produktion. Eller modenyck. Det har säkert skrivits bib-lotek om varför. Jag har dock en högst personlig erfarenhet med en praktisk aplikation.

En sen kväll när jag skulle ta på mig skorna för att gå hem till mitt kryp in, och inser att jag satt på höger sko, på vänster fot. Ni vet, suck och stön, orka byta känslan. Man vill bara hem och sova… Funderar en kort stund om jag skall byta, men inser att det gör ju inget, skon sitter skönt iaf. Så istället för att göra det jobbiga att ta av en sko, för att sätta på den igen(på rätt fot), så sätter jag vänster sko på höger fot. Igenen kommer ju i alla fall någonsin få veta det…. Jag såg säkert listig ut och nöjd med mig själv, säkert i nivå som jag upptäckt ett nytt hjul. Jag minns att jag kände mig smart som få. Det slutar inte där. När jag då en kort stund se-nare skall sova i mitt tält. Så tänker jag att det är ju dumt att ta av skorna, jag skall ju ändå ha dem på mig imorgon. Men det är ju skönt med garanterat torra skor. Sagt och gjort, jag vak-nar med vänster sko på höger fot(eller om det var tvärtom). Och den andra skon hade jag hängt upp på tork i min ljuskrona i tältet. Mina sena natthjärna tyckte det var listigt…. Skorna, som medel, skulle ju vara torrare. Och jag slapp det jobbiga med att ta av skorna(alltså båda). På ett teoretiskt plan stämmer det ju men men, det är kul nu!

En annan skogrej är ju sabatons, ni vet rustningsdelen som sitter utan på skorna. Jag hade de som en del av min rustning. För jag ville ha känslan av att jag just fightades i rustning. Jag kan tala om att de fyller en mycket bra funktion när man blir överkörd av en Baggeholms sköldmur på slagfältet. De skyddar asbra och ser coola ut. Hade jag haft lika kul, praktiskt och roligt utan mina tedelmids saker? Jag tror inte det, endel för mig som jag verkligen gillar, är att uppleva den praktiska nyttan av saker som vi använder. Ibland av en slump och ibland genom att man planerat för det. Vi är ju varandras miljö. Ta tiden att se ner på folk, titta på deras skor. Fundera lite på varför skon ser ut som den gör. Det finns mycket spännande att lära och prova med skor.

/ För Drömmen

Jovi Stigot
Furstinna Furste